Obaveštenje: Dostava poručenih proizvoda 2-5 radnih dana.

Gaetano Tomi Reina: ŽRTVA VIŠIH CILJEVA

 

Ako želimo da uprostimo celu priču o Kastelamareškom ratu, krvavom mafijaškom obračunu iz 1930. godine, možemo zaključiti da je to bio rat dve frakcije – Džoa Maserije i Salvatorea Marancana. Istina, oni jesu bili u prvom planu ali su ovaj sukob obeležile mnoge spletke i zlokobni obrti. Treća sila, koja je delovala iz senke, vođena je Lakijem Lučanom koji se urotio da oslabi obe strane, oslanjajući se na različite strategije. Prvi događaj koji je ukazao da će Kastelamarešk rat biti pun manipulacija i zavera bilo je ubistvo Tomija Reine, čiju smrt mnogi istoričari smatraju varnicom koja je zapalila požar u njujorškom podzemlju.

MLADOST

Tomi je rođen 1889. u Korleoneu na Siciliji kao Gaetano Reina. U prvoj godini 20. veka, stiže u Njujork sa roditeljima Đakomom i Karmelom, bratom Antoniom i sestrom Bernardom. Atmosfera u Istočnom Harlemu 1900. godine je bila slična poput one u Korleoneu – ulice, kojima je pretežno vladalo bezakonje,  su bile prepune italijanskih gangstera što je mladim Sicilijancima, Gaetanu i Antoniu, olakšalo odrastanje u novoj sredini. Nekoliko godina kasnije, obojica će se priključiti bandi Đuzepea Morela, koja se smatra prvom mafijaškom porodicom u Njujorku.Status u bandi će im dodatno ojačati brak njihove sestre Bernarde sa Vinćencom Teranovom, budućim šefom Morelovih.

Sa stabilnom pozicijom u bandi i lepim prilivom novca, Gaetano odlučuje da se oženi Angelinom Oliveri sa kojom će imati devetoro dece – pet sinova i četiri ćerke. Jedna od njih, Karmela, udaće se za Džozefa Valačija 1932. godine (on će tokom 60ih postati slavan kao prvi kriminalac koji je pred milionskim auditorijumom potvrdio postojanje Američke mafije).

AUTONOMIJA GAETANA REINE

Tomi je kao kapetan dugi niz godina bio zadužen za mnoge operacije Morelove bande. Sa njenim upadanjem u haos tokom 1910-ih, odlučuje da se, poput Salvatorea D’Akvile i Džoa Maserije, sa svojim ljudima odalji od ostatka organizacije. Tako je, do 1920. postao šef sopstvene bande koja je delovala na prostorima Bronksa i delovima Istočnog Harlema, kontrolišući pomalo netipičan, ali veoma unosan reket – proizvodnju i distribuciju leda. Za svog zamenika, postavio je Tomija Galjana.

Novi nemiri u podzemlju doveli su do sklapanja nestabilnih strateških partnerstva. Tako je Reina pružio ruku Maserijinoj struji ali nije bio među njegovIm glasnijim lojalistima – posebno nakon što je Gazda Džo počeo da pritiska manje bande da mu plaćaju reket od 10.000$ mesečno kao šefu svih šefova. Iz tih razloga, Salvatore Marancano mu je sve više delovao kao neko sa kim bi u budućnosti mogao da ostvari plodniju saradnju. Međutim, njegova vizija o novom savezništvu pada u vodu kada za nju saznaje Laki Lučano.

Surovi taktičar - Laki Lučano

U ovom periodu se prvi put pominju treće sile sa početka teksta. Od svojih poverenika u Reininim redovima, Tomija Galjana i Tomija Lukezea, Lučano saznaje za plan njihovog šefa da promeni tabor i pridruži se Marancanu. Da je došlo do njihovog udruživanja, Marancanova frakcija bi postala prejaka i to bi znatno uticalo na Lučanov plan da obe strane u budućem, neizbežnom ratu, imaju približno jednake gubitke. Jedino pouzdano rešenje bilo je da se organizuje Reinino ubistvo i na taj način dodatno zamuti voda u podzemlju Njujorka.

KOLATERALNA ŠTETA

U knjizi „Poslednji zavet Lakija Lučana“ (The Last Testament of Lucky Luciano), glavni junak priča o neizbežnoj situaciji sa Tomijem Reinom:

„Stvarno sam mrzeo i samu pomisao na njegovo ubistvo, koje niko od mojih momaka nije ni želeo da izvrši. Reina je bio čovek od reči, kulturan i veoma častan Italijan.“

Koliko god Lučano lepo pričao o Reini, ovu izjavu treba uzeti sa dozom sumnje. Odanost svojih najvernijih saveznika, Tomija Galjana i Tomija Lukezea, stekao je obećavajući im Reininu imperiju. 

Gaetanovom ubic je posao olakšao njegov ustaljeni raspored. Svake srede bio je sa ljubavnicom u njenom apartmanu na aveniji Šeridan u Bronksu. Neki izvori, s druge strane, tvrde da je svake srede posećivao tetku. Čiju god kuću napustio te večeri, dalji rasplet događaja je bio isti. Koračajući ulicom, Reina je naleteo na Vita Đenovezea. Pomalo zatečen iznenadnim susretom, Tomi je podigao ruku u znah pozdrava. Dok je to uradio, Vito je već izvukao sačmaru i razneo mu glavu. Salvatore Marancano je dobio informaciju da je Maserija ubio Reinu kako bi sprečio njihovo udruživanje. Istovremeno, do Maserije je stigla vest da iza svega stoji Salvatore Marancano. Tenzije su postale sve veće a ono što je usledilo, u istoriji podzemlja je ostalo upamćeno kao Kastelamareški rat.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u shop